Над 40 жертви след пожар в египетска църква

Повечето от загиналите са деца
15 авг 2022 15:00, Йоана Цонева
3
Над 40 жертви след пожар в египетска църква
Снимка: БГНЕС

В неделя по време на литургия в египетска коптска християнска църква избухва пожар, който предизвиква стълкновение и убива най-малко 41 души, повечето от които деца, а много от тях са вдишали дим, предаде "Ройетрс".

Пожарът избухваа малко преди 9 ч. в църквата "Абу Сифин" в град Гиза, където се намирали около 1000 души.

Пламъците са блокирали входа на църквата, което е довело до струпване на хора, като повечето от загиналите са деца.

"Хората са се намирали на третия и четвъртия етаж и видяхме, че от втория етаж излиза дим. Гражданите се втурнаха да слязат по стълбите и започнаха да падат един върху друг", казва поклонникът Ясир Мунир.

"Тогава чухме взрив, а от прозореца излизаха искри и огън", каза той и заяви, че той и дъщеря му са били на първия етаж и са успели да избягат.

Пожарите, предизвикани от токов удар, не са рядкост в Египет. В края на 2020 г. при пожар в болница, в която се лекуват пациенти с болестта COVID-19, загинаха най-малко седем души.

В изявление на Министерството на вътрешните работи се казва, че съдебномедицинската експертиза е показала, че пожарът е започнал в климатичната инсталация на втория етаж в резултат на електрическа неизправност.

Основната причина за смъртта е вдишването на дим, се казва в доклада. Семействата на загиналите ще получат 100 000 египетски лири (5220 долара), се казва в изявление на кабинета.

Гиза, вторият по големина град в Египет, се намира на другия бряг на Нил от Кайро.

"Изказвам искрените си съболезнования на семействата на невинните жертви, които са преминали, за да бъдат със своя Господ в един от неговите молитвени домове", заяви египетският президент Абдел Фатах ас Сиси в "Туитър".

Махер Мурад заяви, че е оставил сестра си в църквата след молитва.

"Щом се отдалечих от църквата само на 10 метра, чух звук от писъци и видях гъст дим", каза той.

"След като пожарникарите потушиха огъня, разпознах тялото на сестра ми. Всички тела бяха овъглени, а много от тях са на деца, които са били в детската стая в църквата".

"Не знам дали е бил пожар поради техническа неизправност или какво се е случило, но имаше деца и възрастни хора, спасихме когото можахме да спасим", каза Кироллос, който говори от болницата, където се лекува от наранявания.

Късно в неделя на гробището в Гиза се състоя погребение на загиналите при пожара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 1 година
До Анонимен/Ko?He!
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да ги прости.